Περιβάλλον

Σάμος | Περιβάλλον

Η Σάμος συνδυάζει μοναδικά βουνό με θάλασσα. Η πυκνή βλάστηση φτάνει ως τις δαντελωτές παραλίες. Πηγές με κρυστάλλινα νερά διαρρέουν το έντονο γεωφυσικό ανάγλυφο. Τόπος ξεχωριστός που αξίζει κανείς να αφιερώσει χρόνο για να τον εξερευνήσει.

Παραλίες (Βόρεια Πλευρά)
Γαλάζιο

μικρή "κρυμμένη" παραλία με ρηχά, τυρκουάζ νερά.

Λιβαδάκι

οργανωμένη αμμουδιά με ρηχά νερά σε μικρό κολπίσκο.

Μικρή και Μεγάλη Λάκκα

ερημικές παραλίες, προσβάσιμες με μονοπάτι ή βάρκα.

Κέρβελη

σε πανέμορφο υπήνεμο κολπίσκο, προσελκύει συνήθως οικογένειες.

Κοκκάρι

  τουριστική και δημοφιλής, με βότσαλα, βαθιά καθαρά νερά και έντονο κυματισμό. Είναι οργανωμένη και επιλέγεται από τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και της καλοκαιρινής διασκέδασης.

Λεμονάκια

  όμορφη, οργανωμένη, βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά.

Τσαμαδού

μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού με βλάστηση που φτάνει ως την ακρογιαλιά και όμορφη θέα στο Κοκκάρι. Προσελκύει τις νεότερες ηλικίες.

Τσάμπου

υπέροχη, ήσυχη παραλία, με μεγάλα βότσαλα και βαθιά νερά.

Αυλάκια

μικρή και σκιασμένη, ιδανική για οικογένειες.

Κάμπος και Σβάλα

απόμερες, ήσυχες παραλίες, με μεγάλα βότσαλα και κυματισμό.

Άγιος Νικόλαος

μικρή παραλία στον ομώνυμο οικισμό, για ήρεμο και απολαυστικό μπάνιο.

Παραλία Καρλοβάσου

δημοφιλής, με ρηχά νερά και άμμο, με το βοριά έχει μεγάλα κύματα.

Ποτάμι

ειδυλλιακή παραλία με ξεχωριστή ομορφιά, από τις πλέον αγαπημένες ντόπιων και επισκεπτών. Σημείο αναφοράς το εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου που δεσπόζει από ψηλά και οι μικροί καταρράκτες στο βάθος του φαραγγιού, για μικρές εξερευνήσεις.

Μικρό Σεϊτάνι

πανέμορφη παραλία με βαθιά καθαρά νερά σε άγριο, βραχώδες τοπίο, στο οποίο φτάνει κανείς μέσα από πυκνόφυτο μονοπάτι.

Μεγάλο Σεϊτάνι

μία από τις πλέον απόμακρες αλλά εκπληκτικής ομορφιάς παραλίες του νησιού, εκεί που το φαράγγι του Κέρκη ανοίγεται στη θάλασσα. Προστατευόμενη περιοχή Natura, προσβάσιμη από θάλασσα ή με πεζοπορία.

Χλωρίδα & Πανίδα

Η Σάμος είναι κατάφυτο νησί με έντονο ανάγλυφο και μεγάλη βιοποικιλότητα την οποία οφείλει στους δύο ορεινούς της όγκους και τη γειτνίαση με τα μικρασιατικά παράλια. Πευκοδάση συνυπάρχουν με αμπελώνες, ελαιώνες και εσπεριδοειδή. Πολλά τα είδη ενδημικών, σπάνιων φυτών και βοτάνων. Λόγω του γεωλογικού υπόβαθρου και των άφθονων υδάτινων πηγών έχουν δημιουργηθεί σπήλαια και βάραθρα.

Η πλούσια για νησιωτικό τόπο πανίδα της, περιλαμβάνει αγριογούρουνα, λαγούς, το σαμιακό «χρυσό τσακάλι», σκαντζόχοιρους και ερπετά όπως ο χαμαιλέοντας («δραπανόριχος») της Σάμου, σαύρες («κουρκούδιαλοι»), φίδια, βατράχια και χελώνες. Σημαντικός και ο αριθμός των πτηνών όπως το γεράκι, ο αετός, η κουκουβάγια, η πέρδικα, ο κότσυφας, το βραχοκιρκίνεζο κ.ά. Οι παράκτιες περιοχές διαθέτουν πληθώρα ειδών και ενδιαφέροντα βυθό, ενώ τα βαθιά θαλασσινά περάσματα αποτελούν διόδους για μεγάλα θηλαστικά, όπως δελφίνια και κήτη. Στις απόμερες βορειοδυτικές ακτές ζει μικρός αριθμός από φώκιες «monachus-monachus».

Παραλίες (Νότια Πλευρά)
Ποσειδώνιο

μικρή παραλία σε γραφικό κόλπο με θέα στα μικρασιατικά παράλια.

Κλήμα

διαθέτει ήρεμα, καθαρά νερά, ιδανική για χαλαρή ανάπαυλα.

Ψιλή Άμμος

οργανωμένη αμμουδιά με πολύ ρηχά νερά, κατάλληλη για παιχνίδια στην παραλία και οικογένειες με μικρά παιδιά.

Μυκάλη

από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού, οργανωμένη σε πολλά σημεία της, με λευκό χοντρό βότσαλο και σμαραγδένια νερά.

Παραλία Πυθαγορείου

  ανάμεσα στο Κάστρο Λυκούργου και τα ρωμαϊκά λουτρά, δημοφιλής στους νέους για θαλάσσια σπορ και καλοκαιρινή διασκέδαση.

Ποτοκάκι

  μια από τις πιο μεγάλες παραλίες του νησιού, προσφέρει διάφορες δραστηριότητες αλλά και ήσυχα σημεία.

Τσόπελα

απόμερη με άγρια φυσική ομορφιά που καθηλώνει, προσβά-σιμη από θάλασσα ή χωματόδρομο.

Πέρρη

πανέμορφη, ερημική αμμουδιά.

Μπάλος

μεγάλη βοτσαλωτή παραλία, με βαθιά και καθαρά νερά και μικρή σπηλιά.

Βοτσαλάκια

εκτεταμένη, πολυσύχναστη και οργανωμένη παραλία για πολλές δραστηριότητες.

Χρυσή Άμμος

μια από τις ωραιότερες αμμουδιές, με ρηχά νερά, οργανωμένη, ιδανική για οικογένειες. Επιβλητικός ξεπροβάλλει πάνω της ο ορει-νός όγκος του Κέρκη.

Λιμνιώνας

πανέμορφη, οργανωμένη, αμμουδερή παραλία.

Άγιος Ιωάννης Ελεήμονας

απομακρυσμένη παραλία με άγρια ομορφιά και θέα τα νησιά των Φούρνων Βάρσαμο, απόμερη και ερημική παραλία σε βραχώδες τοπίο.

Βιότοποι

Ο βιότοπος της Μυκάλης (παλαιές αλυκές), ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 και αποτελεί σταθμό για πολλά μετανα-στευτικά είδη πουλιών, όπως φλαμίνγκο, ερωδιούς, αγριόπαπιες, καλομακανάδες, κ.ά. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα ο υδροβιότοπος, ένας από τους ελάχιστους στα ελληνικά νησιά, φιλοξενεί περισσότερα από 120 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία χαρακτηρίζονται ως σπάνια ή απειλούμενα με εξαφάνιση.

Ο Κέρκης ή Κερκετέας με υψόμετρο 1.434μ, είναι από τα ψηλότερα βουνά στο Αιγαίο. Εντάσσεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 καθώς απαντώνται σε αυτό αξιόλογα είδη πτηνών, όπως η αετογερακίνα και ο φιδαετός, αλλά και σπάνιων φυτών, όπως η κονσολίντα της Σάμου, η σιλήνη του Ορβίλ, η μινουάρτια η Ανατολική και η κενταυρία. Το όρος καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του δυτικού τμήματος του νησιού και έχει έντονο γεωφυσικό ανάγλυφο. Χαρακτηριστικό του οι κρημνώδεις πλαγιές και χαράδρες από πετρώματα ασβεστόλιθου, σχιστόλιθου και μαρμάρου. Σε υψόμετρο άνω των 800μ το έδαφος είναι κυρίως βραχώδες με συστάδες σπανίων σκληρόφυλλων θάμνων. Σε χαμηλότερες περιοχές απαντώνται εύκρατα δάση κωνοφόρων ενώ οι ρεματιές είναι κατάφυτες από πλατάνια, ιτιές και δάφνες. Στους πρόποδες καλλιεργούνται ελιές και αμπέλια.

Η Άμπελος ή «Καρβούνης» πήρε το όνομά της από τις εκτεταμένες αμπελοκαλλιέργειες σε αναβαθμίδες. Καλύπτει κυρίως το κεντρικό τμήμα του νησιού και η ψηλότερη κορυφή είναι ο Προφήτης Ηλίας, σε υψόμετρο 1153 μ. Στο βουνό κυριαρχούν τα πευκοδάση, ψηλότερα η «μαύρη πεύκη» και χαμηλότερα η «τραχεία». Απαντώνται επίσης κυπαρίσσια, βελανιδιές, καστα-νιές, πλατάνια, καρυδιές, λεύκες αχλαδιές, μηλιές, κερασιές και πολλά είδη αρωματικών βοτάνων και φυτών όπως θρούμπι, ρίγανη, θυμάρι, αλιφασκιά, τσάι του βουνού, κ.ά. Ακόμη υπάρχουν η άγρια ορχιδέα της Σάμου και ο κρόκος. Εξαιρετικά θεωρούνται και τα βρώσιμα μανιτάρια («μανίτες») σε ποικιλίες όπως οι κουμαρένιες, οι αρκένιες, οι σιλβομανίτες, οι πιπερένιες. Το μεγαλύτερο τμήμα της Αμπέλου ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.

Οι μικροί φυσικοί καταρράκτες βρίσκονται στη περιοχή Ποτάμι Καρλοβάσου μέσα σε μια καταπράσινη ρεματιά του Κέρκη που ανοίγεται στην παραλία. Πόλος έλξης για φυσιολάτρες και πεζοπόρους που έρχονται να εξερευνήσουν μια υπέροχη διαδρομή μέσα από πλατάνια και τρεχούμενα νερά.

Το θαλάσσιο οικοσύστημα της Σάμου, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τη βιοποικιλότητα οργανισμών και φυτών. Στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού βρίσκουν καταφύγιο πολλά ενδημικά ψάρια, όστρακα και μαλάκια, θηλαστικά όπως δελφίνια και φώκιες, αλλά και θαλασσοπούλια. Ο βυθός, είναι πλούσιος σε λιβάδια Ποσειδωνίας και ροδοφυκών που αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την επιβίωση και αναπαραγωγή των θαλάσσιων ειδών.

Σάμος | Το τρίγωνο της ευτυχίας

Η Σάμος, η γενέθλια γη του Πυθαγόρα, σε εμπνέει να εξερευνήσεις τις διαφορετικές πλευρές του εαυ-τού σου. Ήλιος και θάλασσα, ιστορία και πολιτισμός, μαγευτικά τοπία και μοναδικές παραλίες, γαστρο-νομία και εξαιρετικά κρασιά, αυθεντικοί άνθρωποι και φιλοξενία.

Επιλέξτε Γλώσσα