Σάμος | Εισαγωγή
Στο Ανατολικό Αιγαίο, στο μεταίχμιο Δύσης και Ανατολής, η Σάμος περιμένει εγκάρδια τον επισκέπτη για να τον μυήσει στα μυστικά της. Ορεινή, μυστηριώδης μα και φιλόξενη, γνωστή από την αρχαιότητα, η Σάμος είναι το όγδοο σε μέγεθος ελληνικό νησί. Με φανταστική ακτογραμμή και μοναδικές παραλίες, καταπράσινο φυσικό τοπίο με δάση, αμπέλια, αρχαίους ελαιώνες και πανέμορφα χωριουδάκια, διάσπαρτα στις βουνοπλαγιές της.
Η λαμπρή ιστορία και οι ζωντανές παραδόσεις, η ποικιλία πολιτιστικών δρώμενων, οι φιλόξενοι κάτοικοι, τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και η ιδιαίτερη κουζίνα της, θα σας συνεπάρουν.
Γενική Περιγραφή της Σάμου
Η Σάμος είναι το κοντινότερο στα τουρκικά παράλια ελληνικό νησί. Η απόσταση 1.300 μέτρων που χωρίζει Ευρώπη και Ασία είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως ”Επταστάδιος πορθμός”. Βορειοδυτικά βρίσκεται η Χίος, δυτικά η Ικαρία, νοτιοδυτικά το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Κορσεών και νότια τα Δωδεκάνησα.
Διοικητικό κέντρο του νησιωτικού δήμου είναι η πόλη της Σάμου (Βαθύ). Το Καρλόβασι, είναι το δεύτερο σε μέγεθος αστικό κέντρο, όπου έχει την έδρα της η Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το Πυθαγόρειο αποτελεί ιστορικό δήμο του νησιού, καθώς εκεί είχε αναπτυχθεί η αρχαία πόλη της Σάμου. Ο Μαραθόκαμπος είναι η τέταρτη σε μέγεθος κωμόπολη, στους πρόποδες του επιβλητικού όρους Κέρκη. Συνολικά 33 μικρά και μεγάλα χωριά, με έντονο τοπικό χρώμα, αλλά και πολλοί μικροί οικισμοί, απλώνονται από τα παράλια του νησιού έως την ενδοχώρα, στην οποία δεσπόζουν οι δύο ορεινοί όγκοι, ο Καρβούνης (υψ.1.153μ ) και ο Κέρκης (υψ. 1.443μ.)
Η Σάμος είναι γενέτειρα σημαντικών προσωπικοτήτων του αρχαίου κόσμου: του φιλόσοφου Επίκουρου, του θεμελιωτή της ηλιοκεντρικής θεωρίας Αρίσταρχου, αλλά και του μεγάλου φιλόσοφου και μαθηματικού, Πυθαγόρα. Ο Ηρόδοτος και ο Αίσωπος έζησαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο νησί, ενώ σύμφωνα με τη μυθολογία, στη Σάμο γεννήθηκε η θεά Ήρα.

Introduction en

Introduction en

Introduction en

Introduction en

Introduction en
Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com